Auteur: Marcel Laan vrijdag 24 mei 2013

ViVa! Zorggroep is in 2006 ontstaan uit de fusie van Thuiszorg IJmond en Partners in de Zorg. Bij de fusie is een nieuwe gecentraliseerde en gestandaardiseerde kantoorautomatiseringsomgeving gecreëerd.
De organisatie heeft nu zo’n 3600 medewerkers. Verdeeld over 42 locaties staan ongeveer 850 werkplekken en er zijn 2400 medewerkers met een login account en een e-mail adres.
Uit deze cijfers blijkt dat ± 1200 medewerkers geen aansluiting hebben op de ICT infrastructuur. Dat houdt in dat deze personen niet beschikken over kantoortoepassingen, geen e-mail adres van ViVa! Zorggroep hebben en niet in het bedrijfsadresboek staan. Dat medewerkers elkaar niet kunnen “vinden” is een veelgehoorde klacht. Het niet beschikken over een zakelijk e-mail adres bemoeilijkt communicatie en de implementatie van andere vernieuwingen zoals de digitale loonstrook.
De huidige kantoorautomatiseringsomgeving heeft bovendien zijn langste tijd gehad. De hardware is afgeschreven, de gebruikte software is out-of-date en wordt niet meer ondersteund door de leverancier. Nieuwe software is steeds moeilijker aan te sluiten, beheer en wijzigingen worden bemoeilijkt, webpagina’s, die in de loop der jaren steeds dynamischer zijn geworden, worden soms niet juist weergegeven en de multimediale mogelijkheden zijn beperkt.
Naar aanleiding vanhet rapport “Vernieuwing van de ICT front-end systemen en software” is een project gestart om de front-end systemen te vernieuwen. Dit project wordt naar planning in september 2013 afgerond.

WijkZorg

ViVa! Zorggroep is momenteel in verandering. Van een gecentraliseerde en hiërarchische organisatiestructuur vindt een verschuiving plaats naar kleinschalige, zelfstandigsturende teams waarin de cliënt nog meer centraal staat. Dit concept noemen we WijkZorg. Het zorgt voor een persoonlijker contact met de cliënt, meer vrijheid voor zorgteammedewerkers en minder overhead.
Voor de ICT dienstverlening betekent dat ook verandering. Deze teams gaan op een nauwe manier (samen)werken en moeten van de juiste gereedschappen worden voorzien om WijkZorg een groot succes te maken. De innovatie van de nieuwe kantoorwerkplek die al is ingezet, maar ook nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Cloud-computing sluiten naadloos aanop dit concept.

Doelstellingen

Op korte termijn:
 • Een online werkplek in de Cloud ter ondersteuning van WijkZorg.
 • Het digitaal ontsluiten van alle medewerkers die nu nog geen login account hebben.
 • Een (gedeeltelijke) migratie van kantoormedewerkers naar de Cloud met betrekking tot e-mail en Office-applicaties.
Op lange termijn:
 • Een online werkplek, voor álle medewerkers in de Cloud.
 • Migratie van alle back-office systemen (database- en applicatieservers) naar de Cloud.
 • Alle informatie en applicaties, overal beschikbaar via een webbrowser, geïntegreerd in een webportaal voor alle medewerkers.
In het onderstaande diagram worden globaal de verhoudingen weergegeven tussen de public cloud (het internet, witte wolk) en de private cloud (on-premise, groene wolk). Op lange termijn verschuiven steeds meer diensten van de private cloud, naar de public cloud. Voor cliënten is de onderliggende infrastructuur onzichtbaar. De organisatie presenteert zich eenduidig.


1 reacties... lees ze hieronder of reageer ook.

 1. Om er mee aan de slag te gaan, lees je bovenstaande. Maar ga je vooral doen!
  Het is prachtig om te zien dat WijkZorg vanaf het "omsloten eiland" Prinsenhof zich als een inktvis uitspreid over onze gehele organisatie. (twee octo-core processoren, zie je.... nu begrijp ik waarom ik gelijk aan een octopus/ inktvis moest denken... :-) )
  Doe vooral mee, en maak elkaar enthousiast.
  Je zult zien dat we over 2 jaar terug kijken en ons afvragen hoe we ooit in de oude omgeving hebben kunnen werken.
  Net als dat ik, zo'n 15 jaar geleden, nog voor de Kraamzorg van Thuiszorg IJmond werkte en het heel normaal vond dat er een groot boek was waar alle clienten in geschreven werden. En we alleen de beschikking hadden over een vierkleuren-pen en Tippex...
  Wat is het toch leuk om deze ontwikkeling mee te kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Welkom

Via deze website houden de medewerkers van ICT je op de hoogte van alle ontwikkelingen aan jouw nieuwe, digitale werkplek bij ViVa! Zorggroep.

Posts

Mogelijk gemaakt door Blogger.