Auteur: Marcel Laan vrijdag 28 juni 2013

De afgelopen week is er al enthousiast gestart met de voorbereidingen van ViVa! Virtueel. Echter, een belangrijk onderdeel was nog niet geregeld, namelijk het nieuwe contract met Microsoft.
Dit contract is deze week getekend, zodat het projectteam ook met dit gedeelte aan de slag kan.

 
Wat hebben we nu eigenlijk als organisatie gekocht?

Eigenlijk hebben we een hele grote verzameling licenties gekocht. Deze licenties geven ons het recht om de nieuwe producten van Microsoft te gebruiken.

Dit betekent dat we bij de uitrol van het project straks aan de hand van de input van de enquête, de gecreëerde persona's en de licenties die we gekocht hebben een set van programma's gaan samenstellen die je voor je werk nodig hebt.

Wat verandert er concreet?
Op dit moment hebben alle gebruikers die inloggen op een werkplek van ViVa! Zorggroep eigenlijjk allemaal de zelfde basisfunctionaliteit (Office 2003, e-mail, internet). Daarnaast is er nog een hele grote groep gebruikers die nog geen account heeft.

Door het nieuwe contract dat we hebben gesloten heeft straks iedere gebruiker de mogelijkheid om in te loggen op de nieuwe omgeving van ViVa! Zorggroep. Dit kan voor de bestaande groep gebruikers op zowel de vaste werkplek als thuis, en voor de nog aan te sluiten groep medewerkers vanaf thuis/ieder apparaat met internet (uitgezonderd de vaste werkplekken bij ViVa! Zorggroep).

Het traditionele Office-pakket wordt vervangen. We migreren Office 2003 naar Office 365. Een groep van ongeveer 100 gebruikers die alle functionaliteit nodig hebben krijgen de volledige versie van Office, maar het merendeel van de organisatie gaat met de Office Web Apps werken.

Office Web Apps zijn de bekende Office-applicaties, maar dan in je internetbrowser. Het grote voordeel hiervan is dat ze overal en nagenoeg op ieder apparaat werken. Dus of je nu achter je werkplek, onderweg, bij een cliënt of thuis bij je documenten wilt: met Office 365 kan dat.
Daarnaast vind ik het persoonlijk een groot voordeel dat de functionaliteit van de Office Web Apps enigszins beperkt zijn, waardoor het veel overzichtelijker wordt om een Word, Excel of PowerPoint document te maken. De volledige Office pakketten zijn zo uitgebreid geworden dat er veel te veel functionaliteit aan is toegevoegd die we eigenlijk nooit gebruiken (behalve de groep van 100 personen die de volledige versie krijgen).

Naast Office hebben we e-mail (Outlook), Lync, Skype, Yammer en SharePoint aangeschaft.
E-mail spreekt natuurlijk voor zich. Wat er veranderd is dat e-mail straks niet meer via het "vaste" programma Outlook wordt aangeboden, maar e-mail wordt straks net als Office via je internetbrowser aangeboden. Je e-mail is dan voor alle medewerkers van de organisatie overal beschikbaar.

Lync is in het kort een zakelijk chat programma (soort MSN/WhatsApp) waarbij je snel met collega's en, in de toekomst mochten we dat willen, met cliënten kunnen chatten, bellen en beeldbellen. Naast Lync wordt ook Skype standaard aan alle medewerkers verstrekt.

Over de mogelijkheden van Lync wordt in een ander blog verder in gegaan.

We krijgen door de nieuwe overeenkomst met Microsoft dus de mogelijkheid om veel beter en sneller met elkaar in contact te komen. Dit sluit naadloos aan bij de weg die ViVa! Zorggroep met WijkZorg is ingeslagen.

En niet onbelangrijk: we hebben de kosten van de het contract zo in kunnen richten dat we door de kosten van volledig Office te vervangen door Office Web Apps, en het contract anders in te richten we de ICT kosten (exploitatielasten voor licenties), nagenoeg gelijk kunnen houden, maar de hele organisatie kunnen ontsluiten!

Nieuwe werkplek?
Het project ViVa! Virtueel bestaat uit twee belangrijke veranderingen. De software van de werkplek (Citrix, versie Windows e.d.) wordt vernieuwd naar de laatste versies. Er wordt dus een andere werkplek uitgerold naar veelal de bestaande "kastjes" en daarnaast wordt daar bovenop Office 365 geïntroduceerd.

Leave a comment

Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel niet om je reactie achter te laten.

Welkom

Via deze website houden de medewerkers van ICT je op de hoogte van alle ontwikkelingen aan jouw nieuwe, digitale werkplek bij ViVa! Zorggroep.

Posts

Mogelijk gemaakt door Blogger.